Logo Logo

Het industriële karakter van Coberco

In 1921 werd de Coöperatieve Arnhemse  Melkinrichting en Zuivelfabriek (C.A.M.I.Z.), voorloper van de Coberco, opgericht. Er moest alleen nog een goed gebouw komen waar de productie plaats kon vinden. Een overname van de aan de Westervoortsedijk gevestigde coöperatie De Vooruitgang bleek de oplossing en zo kwam Coberco op deze beeldbepalende locatie terecht.

Een plek met geschiedenis

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de stad en vooral ook deze plek zwaar getroffen. Het veelvuldig uitgebreide gebouw naar ontwerp van het Arnhemse architectenbureau Feenstra en Van Broekhuizen werd in 1957 opnieuw opgebouwd en uitgebreid. De noordelijke gevel van de voormalige flessenhal laat een belangrijk staaltje wederopbouwarchitectuur zien. Feenstra staat bekend als een vertegenwoordiger van de Delftse school, maar heeft geprobeerd in dit ontwerp de gebouwen ook een zakelijk-functioneel karakter mee te geven. De ‘vakwerkgevel’ met betonskeletconstructie, geelbruine baksteen en kalkstenen reliëfs vormde de entree van het fabriekscomplex. De oude schoorsteen, sheddaken, stalen kozijnen en grote hallen geven een stukje van het voormalige werk in de industrie weer.

De geschiedenis van dit complex is een onmiskenbaar onderdeel van de restauratie en herbestemming. Aan de hoofdstukken uit het verleden en de leegstand van de afgelopen jaren, wordt nu een nieuw hoofdstuk toegevoegd. Vandaag de dag koesteren we wat er nog staat én doen we waar Arnhem al jaren recht op heeft: we geven deze unieke plek terug aan de stad.

.

Voor de beste ervaring maakt deze website gebruik van cookies. Wat betekent dit voor jou?